Ko da zaboravi prvu veliku fudbalsku utakmicu u Bosanskom Grahovu. U prvom kolu Krajiške zone, na stadionu pod Mramorjem sastali su se ”Grahovo” i ”Sloga” (Gornji Podgradci), uz ”Elektrobosnu” najjači tim u ligi.

Bilo je Preobraženje 1972. godine, sajam u Bosanskom Grahovu, pa se oko stadiona okupilo rekordnih 2.000 ljudi. Na čelu organizacionog tima utakmice nalazio se nastavnik Boćo Marić – Zmaj, koji je, sa gimnazijalcem Mlađom Benićem, obezbedio i oficijelno ozvučenje, glavni redar i bezbednjak bila je duša fudbalskog Grahova, Mimo Marić – Ćirić, popularni profesor Mimo, karte su prodavali pumpaši Dragan i Gojko, na čelu kluba nalazio se predsjednik Đuro Bursać – Đuđo, vođa navijača, onako spontano, postao je popularni Šlaco, ekipu je na teren izveo kapiten Vlade Injac, na klupi je sjedio trener Miloš Marić, a najbolji igrač ”Grahova”, ujedno i strijelac jedinog gola na utakmici, bio je Marko Galić, popularni Solja.

Ekipu ”Sloge” spasio je od ubjedljivijeg poraza sjajni golman Panić. U to vrijeme u Krajiškoj zoni su, između ostalih, nastupali i : ”Elektrobosna” (Jajce), ”Sloga” (Gornji Podgradci),”Sloboda” (Mrkonjić Grad), ”BSK” (Banjaluka), ”Naprijed” (Banjaluka), ”Bratstvo” (Bosanska Krupa),”Prijedor”, ”Podgrmeč” (Sanski Most) i ”Mladost” (Kotor Varoš), za koju je nastupao kasnije čuveni igrač Damir Raos.

Te sezone vječiti rival, ”Borac” iz Drvara, i ”Krajina” iz Cazina su nastupali u rangu niže od ”Grahova”.

Eh, godine, nemjerljivo skupe …

Ranko Lončar