Udruženje Grahovljana i prijatelja Bosanskog Grahova uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu je organizovalo „Školu srpskog jezika“.

Naša deca koja žive u Bosanskom Grahovu i koja su boravila u njemu od 30.07. do 04.08.2018 god. imala su priliku da pohađaju časove srpskog jezika i uz ćirilicu uče o istoriji i kulturi svoga grada i njegovih poznatih stanovnika.

30.07.2018. 
O istoriji Grahova i njegovim kulturnim spomenicima deci je govorio profesor istorije Dušan Gašić, srećan i zadovoljan kao istiniti Grahovljak što mu se ukazala prilika da se druži sa decom iz svog rodnog kraja. Naravno da je posvetio čas iz istorije našem najpoznatijem Grahovljaku Gavrilu Principu o kome su deca sa velikom pažnjom slušala i uživala.

31.07. i 01.08.2018.
Časove o razvoju srpskog jezika i reformi ćiriličnog pisma na jedan veoma interesantan i prijemčiv način, deci je predavala profesorica ruskog jezika Dragana Trivan, koja se veoma potrudila da deci prenese ljubav prema jeziku i ćiriličnom pismu. 
Uz ljubav prema jeziku deca su pokazala i svoju kreativnost pišući i crtajući ćirilična slova kako bi ostavili umetnički pečat na sebi svojstven način.

03.08.2018.
Na času iz književnosti, govoreći o delu omiljenog srpskog dečijeg pisca „Pohod na mjesec“ od Branka Ćopića, profesorica srpskog jezika Milka Radlović Risović je pokazala profesionalan odnos prema deci kao i veliko interesovanje da pomogne. Ona se sa zadovoljstvom odazvala na poziv Udruženja da učestvuje u nastavi sa nadom da će opet biti prilika da se sretnemo i pomažemo.

04.08.2018.
Poslednji časovi iz književnosti prof. Milka i Dragana su održale u SD „ Gavrilo Princip “ gde su deca pomno slušala predavanje o delu „ Jazavac pred sudom “ našeg velikog pisca Petra Kočića i aktivno učestvovala u razgovoru kao i na svakom času do tada.

Na časovima deca se nisu ocenjivala, proveravalo im se znanje kroz igru i druženje a podsticala im se ljubav prema srpskom jeziku i književnosti kao i istoriji. Deca su osetila pozitivnu energiju i sa radošću su dolazila u školu, neki da dopune svoje znanje iz jezika, a neki koji žive u dijaspori da nauče više iz istorije i ćiriličnog pisma. Mila i Ana Kesić žive u Francuskoj, a svake godine na letnjem raspustu dolaze u Grahovo i znaju lepo da pričaju na srpskom jeziku, ali im ćirilično pismo ide teže zato su došle na čas iz jezika. Sara Damjanović živi u Grahovu i tek od sledeće školske godine tj. u trećem razredu uči ćirilicu, ali nam je pokazala da zna da čita, jer je kako kaže naučila ćirilicu čitajući natpise gradova od Grahova do Beograda. Danilo Ivanović, naš vojvoda kako smo ga od milja prozvali na časovima, nije još krenuo u školu, a već želi da nauči ćirilicu. Za svaku pohvalu je jer je prisustvovao svim časovima kao i još dosta predškolaca. Mnogo dece je želelo da čuje i nešto više o Gavrilu Principu tako da se broj učenika svakodnevno povećavao. Deca su bila radoznala, vesela, predivna i još jednom su Udruženju dokazali da su vredni svakog našeg truda.

Udruženje želi da se ovom prilikom zahvali svima onima koji su učestvovali u ovom projektu:
Članovima Udruženja koji su pisali projekat i aplicirali sa istim: Oliveri Lukač, Dragani Trivan, Branku Trivanu, Voislavu Galiću, Dušku Lukaču; Ministarstvu spoljnih poslova i Upravi za dijasporu i pomoć Srba u regionu na finansijskoj podršci, profesorima – predavačima Milki Radlović Risović, Dragani Trivan i Dušanu Gašiću na požrtvovanosti i razumevanju, direktoru škole Voji Mariću, načelniku opštine Dušku Radunu, profesoricama Milici Bačevac i Violeti Novaković iz Kraljeva na svesrdnoj podršci oko pripreme časova, svim roditeljima na ukazanom poverenju (imena roditelja nisu navedena da nekog slučajno ne izostavimo, a izuzetno smo ponosni na Vas sve) zahvaljujemo se našim prijateljima koji su uvek bili uz nas: Želji, Suzi, Nataši, Petru, Jeli, Neni, Acanu.

Na kraju i iznova da se zahvalimo vama deco što nam vraćate osmeh na lice i budite nadu!

 

« of 2 »