Gavrilo Princip (25.07.1894 – 28.04.1918) je rođen u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova kao četvrto od devetoro dece. Gimnaziju je pohađao u Tuzli u Sarajevu. 1912. godine se povezuje sa pripadnicima tajne organizacije “Crna ruka“ i postaje član “Mlade Bosne“, jugoslovenske organizacije koja se zalagala za okončanje austrougarske vladavine u Bosni i Hercegovini.

Izvršio je atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu, 28. juna 1914. Osuđen je na dvadeset godina zatvora gde je bio izložen mučenju. Kaznu je služio u Terezinu, gde je i umro od tuberkuloze 28. aprila 1918. godine, malo pred kraj Prvog svetskog rata. Kroz istoriju vlada mišljenje da je Gavrilo Princip kao akter sarajevskog atentata poslužio vladajućoj monarhiji da ultimatumom Srbiji započne jedan od najkrvavijih ratova u svetskoj istoriji. Ali isto tako Gavrilo Princip je postao simbol “Slobodarske ideje i zajedničkog života svih ljudi na ovim prostorima“.

Za sve stanovnike Bosanskog Grahova i celi srpski rod, Gavrilo Princip je jedan od najvećih revolucionara koji se borio za slobodu svog naroda. U istoriji će ostati zapamćena njegova rečenica koji je izgovorio na suđenju učesnicima atentata – „Mi smo voljeli svoj narod“.

Posmrtni ostaci Gavrila Principa se nalaze u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, Starom srpskom pravoslavnom groblju Sveti Mihajlo na Koševu.